Zeven onbetaalbare PR-stunts
Sommige PR-stunts zijn zo succesvol dat geen enkele reclamecampagne de waarde ervan kan overtreffen. Een geslaagde stunt zorgt ervoor dat het merk een plekje in het brein van de klant verovert.
Als je ons advies vraagt zullen we je vertellen dat een stunt alleen niet genoeg is. Alles wat je doet om de klant gelukkig te maken moet je zo verrekte goed doen dat je concurrenten er niet aan kunnen tippen. Dat is je basis voor PR, dan kan een stunt daar de aandacht op vestigen.
We hebben er zeven op een rijtje gezet:
-
- Red Bull Stratos: In 2012 sponsorde Red Bull de “Stratos” missie waarbij Felix Baumgartner, een Oostenrijkse skydiver, uit de stratosfeer sprong en meerdere records op zijn naam schreef. Alweer slaagde Red Bull erin om als merk geassocieerd te worden met extreme sporten en het verleggen van grenzen. .
- IKEA Sleepover: In 2011 lanceerde IKEA een PR-stunt waarbij klanten werden uitgenodigd om te overnachten in een van hun winkels. Slapen deden ze op een IKEA bed, uiteraard.
- Zeemans trouwjurken stunt: In 2016 kondigde Zeeman aan dat het een trouwjurk voor 29,99 zou gaan aanbieden. De jurken waren binnen no-time uitverkocht en werden zelfs via Marktplaats doorverkocht voor duizend euro. Dit genereerde veel media-aandacht en zorgde ervoor dat mensen gingen praten over het merk Zeeman.
- Coolblue’s Blue Monday blunder: In 2017 plaatste Coolblue een verkeerde prijs op de website voor sommige actieproducten, een actie rond “Blue Monday”, de meest deprimerende dag van het jaar. Toen het bekend werd dat de prijzen te laag waren besloot Coolblue om de producten tegen de veel te lage prijs te verkopen als gebaar naar de klanten. Dit zorgde voor veel positieve publiciteit en veel bezoekers op de website.
- Breng je kameel mee. Makro riep zijn klanten op om een kameel mee te nemen op dierendag. De dierenbescherming vond het geen goed idee. Het leverde wel veel publiciteit op.
- Mooi strandje op Aruba. Het Arubaanse verkeersbureau wilde bewijzen dat Aruba de mooiste stranden heeft. Ze lieten professionele fotografen wat series schieten en kochten de rechten af. De foto’s kwamen gratis en rechtenvrij online via beeldbanken. Niet veel later kon je de foto’s vinden op websites van De Kaayman Eilanden en Puerto Rico. Dat liet het verkeersbureau van Aruba graag even zien in een filmpje. Als je zelf geen mooie stranden hebt, gebruik die van ons dan maar.
- Restaurant zonder personeel. Een PR-stunt van FNV om aandacht te vragen voor horecapersoneel. Ze openden een restaurant genaamd Foodsy en volgens het persbericht volledig zonder personeel. Een hoax natuurlijk, maar wel een succesvolle!