De tien beste ideeën voor marketing en PR

In een wereld die bol staat van reclameboodschappen en merkpromoties, is het cruciaal om met innovatieve marketing te komen die opvalt. Goede marketingideeën kunnen de perceptie van een merk veranderen, de betrokkenheid van het publiek verhogen en  de verkoop stimuleren. Ze kunnen een bedrijf onderscheiden en een duurzame relatie met klanten bevorderen.

Waarom zijn goede ideeën voor marketing en PR essentieel?

 1. Concurrentievoordeel: creatieve marketing kan het verschil maken tussen opgemerkt worden of verloren gaan in de menigte.

 2. Merkherkenning: Een origineel marketingidee kan de merkherkenning verhogen, waardoor consumenten in de toekomst eerder aan dat merk denken.

 3. Betrokkenheid: Goede marketingideeën kunnen leiden tot interactie met het publiek, waardoor een dialoog tussen merk en klant ontstaat.

Hoe bedenk je een goed marketingideeën:

 1. Ken je publiek: De eerste stap is altijd om je doelgroep te begrijpen. Wat zijn hun behoeften, voorkeuren, en wat spreekt hen aan?

 2. Brainstormsessies: Reserveer tijd voor brainstormsessies met je team. Gebruik technieken zoals Future News Design om creatief denken te stimuleren.

 3. Kijk buiten Je branche: Vaak komen de meest innovatieve ideeën uit andere sectoren. Kijk hoe andere industrieën problemen aanpakken of hun klanten benaderen en probeer deze strategieën toe te passen op jouw gebied.

 4. Gebruik technologie: Digitale technologieën, vooral sociale media en augmented reality, bieden nieuwe platforms voor creatieve marketingcampagnes. Blijf op de hoogte van technologische trends en denk na over hoe je ze kunt integreren.

 5. Experimenteer en evalueer: Wees niet bang om nieuwe ideeën uit te proberen. Zelfs als een campagne niet het gewenste resultaat oplevert, kan het waardevolle inzichten geven voor toekomstige inspanningen.

 6. Klantfeedback: Soms kunnen de beste ideeën rechtstreeks van je klanten komen. Overweeg feedbacksessies of enquêtes om te ontdekken wat je klanten echt willen.

 7. Kijk naar wereldwijde trends: marketing is niet beperkt tot nationale grenzen. Wereldwijde evenementen, culturen en trends kunnen inspiratie bieden voor frisse marketingideeën.

Ook geïnteresseerd in een goed idee voor je volgende campagne? Neem contact op voor een creatieve sessie.
 

In het huidige digitale tijdperk kunnen alleen de meest creatieve marketingideeën echt doorbreken. Door te investeren in unieke marketingideeën, kunnen bedrijven hun merk positioneren als een leider in hun markt, een loyaal klantenbestand opbouwen en duurzaam succes behalen.  Het belangrijkste is om authentiek te blijven, naar je klanten te luisteren en bereid te zijn om risico’s te nemen in het nastreven van innovatie.

Wij geloven in marketing-innovatie als voorwaarde voor groei. Download ons gratis groeiplan.

Voorbeelden

We hebben gekeken naar de meest creatieve voorbeelden. Bekijk ook onze cases. Acties en uitingen die je nooit meer vergeet als je ze gezien hebt. Zulke ideeën werken heel goed als inspiratie om zelf een opvallende campagne te bedenken waarover nog lang wordt nagepraat.

 1. Di Bruno Bros muurschildering

In de stad komt alles bij elkaar. Veel mensen, veel gebouwen, veel verkeer, veel kunst, kortom: veel te beleven. Geen mooiere plek om je merk te laten zien als je gebruik maakt van wat de stad te bieden heeft. Denk aan een mooie muurschildering zoals deze van Di Bruno Bros in het Amerikaanse Philadelphia. Een kunstwerkje als dit doet het ook goed op social media.

marketing mural

Di Bruno Bros muurschildering op Yelp

 
 
 1. Vijay Sales – nieuwe barbecue nodig?

Of wees creatief met iets kleins. Het Indiase Vijay Sales kwam op het idee om een vork op een rooster te leggen met een tekst op de stoep. De populariteit kwam vooral van Instagram waarop het bericht viraal ging.

street marketing ideas

 
 1. Reverse Grafitti

Het is verboden om zomaar een tekst op de stoep te verven of te spuiten. Dat kan je op een stevige boete komen te staan. Een andere manier is om de stoep juist schoon te spuiten. Met een sjabloon spuit je dan de tegels schoon zodat alleen de tekst of tekening in het sjabloon schoon worden. Door de lichtere verkleuring is alles keurig leesbaar, net als spuitwerk, maar dit keer heb je geen verf aangebracht, je hebt alleen schoongemaakt. Het principe heet reverse graffiti.

 1. Duolingo verovert TikTok

Screenshot of a TikTok by Duolingo.

Een van de meest invloedrijke merken op TikTik is Duolingo. De mascotte, een uil, speelt de hoofdrol in grappige muzikale filmpjes over vertaling gericht op de Gen Z generatie. Duolingo heeft 7,5 miljoen volgers.


 1. Badslippers

We hebben iets met slippers. Vooral badslippers. Als je die draagt doe je dat het liefst met badslippers die zo lelijk zijn dat het mooi is. Daar wisten McDonalds en Lidl wel raad mee. Ze introduceerden een eigen badslipper met een soort anti-cool design. Gegarandeerd succes!


 1. Dit strand is een kortingscode

Swoop is een low-cost airline uit Canada. Ze bedachten een campagne om een kortingscode onder de aandacht te brengen. De code werd gestempeld op het strand waardoor het bij vloed weer zou verdwijnen. De actie eindigde dan ook wanneer de coupon niet meer leesbaar was, live te volgen via een webcam. Over sense of urgency gesproken!

 
 
 1. Het einde der tijden

Oreo’s kluis voor het einde der tijden. Een astroide was onderweg en zou de aarde kunnen raken. Het nieuws stond er bol van. Oreo maakte een inhaker en ontwikkelde deze ‘Doomsday’ kluis. Honderd miljoen impressies leverde het op. Wat zat er in de kluis? Buisjes met poedermelk en natuurlijk een noodvoorraad Oreo’s. De campagne won meerdere prestigieuze awards.

An Oreo's Doomsday Vault

 1. Intercom Stars van Albert Heijn

Albert Heijn lanceerde dit pareltje van een campagne. Geïnspireerd op de vele talentenshows bedachten ze een variant met eigen medewerkers in de hoofdrol en een auditie van achter de beroemde supermarkt-intercom. Hoe mooi kan je het hebben? Geen wonder dat dit een viraal toppertje werd.

 
 
 1. De  Super Bowl commercial van MoonPie

Het Amerikaanse snackmerk MoonPie liet zich inspireren door de peperdure commercials die speciaal worden gemaakt voor uitzending tijdens de Super Bowl. Alleen de allergrootste merken met de diepste zakken kunnen zich zo’n campagne veroorloven. Reden om een creatieve oplossing te vinden, moeten ze gedacht hebben. MoonPie filmde een commercial speciaal voor de Super Bowl en maakte dat met trots bekend. De catch? Het werd alleen uitgezonden bij benzinestations. Niet duur want daar is niemand tijdens de wedstrijd. De hilarische draadjes op Instagram werden wel een hit.

MoonPie Tweets Social Media Campaign

 
 1. Papa Johns – er staat een bezorger voor de deur

Pizzaketen Papa Johns verzon een briljante campagne om het merk onder de aandacht te brengen. Het liet een paar duizend vouwbare kaartjes drukken, met een plakrandje. Die kaartjes werden geplakt onder het ‘spionnetje’ in de deur. Veel appartementen hebben zo’n spionnetje en dit is wat de bewoners zagen. 

Ben je geïnspireerd door deze voorbeelden? Boek een afspraak met Nobudget en laat de creativiteit opbloeien!
 
Cover Photo by Ran Berkovich on Unsplash