Een podcast in je marketingplan

Podcasts, je struikelt erover. De ene na de andere wordt gelanceerd maar de meeste verdwijnen ook weer snel. Voor wie maak je eigenlijk een podcast? De onderzoeken zeggen ons dat er meer en meer naar podcasts wordt geluisterd, inmiddels door de helft van de Nederlanders, volgens de Markteffect Podcast Monitor. Een op de vier luistert wekelijks of zelfs dagelijks naar podcasts en deze groep beluistert vijf podcasts per week gemiddeld. 65 procent luistert via mobiel en 34 procent via PC of laptop. Spotify en Youtube zijn de populairste platforms volgens de onderzoekers.

Een beetje duiding is wel op zijn plek. De echt goed beluisterde podcasts vind je in kleine groep podcasts die een reputatie en een publiek hebben opgebouwd. Als je even snel een serie podcasts wil produceren om een miljoenenpubliek te bereiken geven we je weinig kans. Je kunt als adverteerder er wel voor kiezen om samen te werken met een podcaster, zoals je doet met een influencer. In de mix met social media en communicatie met je eigen klanten kan dat wel bijdragen aan je bekendheid en reputatie.

Wij hebben een serie podcasts mogen verzorgen voor een klant en dat heeft ons wat meer inzicht gegeven. De lancering van een podcast vraagt om pr-inspanning en betaalde communicatie. Een podcast leunt sterk op reputatie. Dat kan de reputatie zijn van de presentator, reputatie van een vaste gast of de reputatie van de podcast zelf. Een mooie bijvangst van een podcast is dat je uit de transcriptie van het gesprek kunt citeren. Handig voor interne communicatie of pr-doeleinden.

Verwacht met een startende podcast niet veel luisteraars, honderd is al heel wat. Zet dat eens af tegen de populaire podcast Zelfspodcast van de vrienden Schimmelpenninck en Siewertsz van Reesema, met wekelijks 200.000 luisteraars.

Podcasts zien we als ‘one to watch’ in de meeste gevallen. Voor specifieke markten zoals (fin)tech, sport en entertainment zijn podcasts de moeite van het overwegen waard.