Het PR-plan met voorbeeld

Met gratis pdf download

PR plan voorbeeld

Ben je opzoek naar een voorbeeld van een PR-plan? Daar helpen we je graag mee. PR zou onderdeel moeten zijn van iedere marketingstrategie, zo krachtig is het. Wat is het dan precies en hoe ziet een PR-plan er dan uit? We vertellen je er graag meer over.

PR is een strategische tool. Zo werk je aan een strategisch raamwerk voor je doorlopende PR-activiteiten en aan je PR-campagnes. Je hoort wel eens zeggen dat PR over free publicity gaat maar dat is niet helemaal waar. Het gaat over de relatie van het bedrijf of merk met het publiek. Het publiek, of de doelgroep, wordt vertegenwoordigd door pers, bloggers en influencers.

Wat is public relations

Om te beginnen ga je op zoek naar het eerlijke verhaal van het merk of bedrijf. Hoe is het allemaal begonnen, wat zijn de motieven geweest om van start te gaan, welke waarde wil je de klant bieden, hoe is de bedrijfscultuur? Dat is al een verhaal om te vertellen en te delen. Die motieven en overtuigingen zie je terug in de producten en diensten, het gedrag van de medewerkers, de manier waarop klanten worden bediend. Het verhaal heet dan ‘narratief’. Het is belangrijk als basis om altijd uit te kunnen leggen waar het merk voor staat. Denk aan het ontstaan van Apple en de daaruit volgende cultuur om altijd het beste product te ontwikkelen dat intuïtief te gebruiken is door de klant, zonder compromissen.

Persrelaties

Als je de moeite neemt om een relatie op te bouwen met de pers, met bloggers of influencers zul je daar altijd de vruchten van plukken. Jaag dan niet op artikeltjes maar maak kennis met journalisten, vertel je narratief en deel het nieuws, de ontwikkelingen.

Leiderschap

Als een onderneming voorop loopt met ontwikkelingen, belangrijk is in de markt, is het ook een bron van kennis. Journalisten zullen je bellen met de vraag een inzicht te delen over een ontwikkeling. Bijvoorbeeld een IT-security aanbieder die iets kan zeggen als er weer eens een overheidsinstantie is gehackt.

Nieuws

Als je dan nieuws te delen hebt, heb je al een lijstje met contacten die het graag willen horen omdat ze je merk al kennen. Jaag ze niet op voor een artikel, biedt het kort en bondig aan en blijf bescheiden.

PR-campagnes

Vanuit de prima relatie die je al hebt met talloze journalisten en redacteuren kun je een creatieve campagne ontwikkelen waarbij je een actueel thema aansnijdt, met aandacht voor je product en dat relevant en urgent maakt door een activiteit te ontwikkelen die nieuwswaardig is.

PR-plan

Je PR-plan voor een campagne is afgeleid van je jaarplan. Het jaarplan is afgeleid van je strategie. Het hele jaar rond is je agenda gevuld met activiteiten om aan relatie en imago te werken, zo nu en dan volgt dan een creatieve PR-campagne met publiciteit als doel.

 

 

 

 

We helpen je vooruit

360 graden. Een idee, een campagne, een event, groei, het is een cirkel die rond moet zijn, vinden we bij Nobudget. Bouwen rond een thema is de methode die we je aan kunnen bevelen. Vanuit zo’n thema ga je invullen waarbij alles wat je doet volgt uit dat thema. Duidelijk en effectief. Boek een gratis intake van 15 minuten.

Wat mogen we voor je doen

een paar suggesties

'Nobudget heeft ons begeleid op het gebied van marketing en PR. Duidelijk goed op de hoogte van de online en offline mechanismen die je kunt inzetten om de betrokkenheid van de doelgroep verder te vergroten. Met Nobudget's hulp hebben we bijvoorbeeld het aantal nieuwsbrief–inschrijvers met 300% zien toenemen.
Joost de Groot
Hikers House