E-commerce PR

E-commerce ondernemers worstelen nog wel eens met de inzet van PR.  ‘Wat levert het precies op?’, is de vraag die ze zich vaak stellen. Laat dat nou net de vraag zijn die je niet kunt stellen bij public relations. In ieder geval twee euro voor iedere euro die het kost, is meestal mijn antwoord. Het opbouwen van een relatie met media, bloggers en influencers brengt altijd iets op. Sterker nog, het is een bron van kansen voor publiciteit, samenwerkingen en een snelkookpan voor ideeën die je bekendheid en reputatie veel goeds gaan doen.

Of dat snel komt of iets minder snel doet er minder toe, je bouwt eraan en dat gaat hoe dan ook tot resultaten leiden. Soms wil je een lijstje afvinken met een score op ‘free-publicity’, maar dat moet eigenlijk niet je enige insteek zijn. Neem een termijn van zeg een jaar en bedenk samen met je pr-bureau wat je graag zou willen realiseren. Denk aan interviews, aan artikelen over de markt en jouw kijk daarop, aan het rekruteren van de juiste influencer voor een vruchtbare samenwerking en het bouwen aan een reputatie waarbij je bedrijf wordt genoemd als er wordt gesproken over ontwikkelingen in de markt.

Het zijn belangrijke stappen die je kunt zetten, waarvan je heel lang zult profiteren. En dat geldt juist voor e-commerce, waarbij concurrenten elkaar vaak kopiëren. Dan kun je je onderscheiden met PR, omdat je hebt ontdekt dat er meer is dan SEO, backlinks en search.