Vijf redenen om je marketing en pr vanuit Salesforce te organiseren

Stel je bedrijf maakt gebruik van Salesforce maar alle marketingactiviteiten worden buiten Salesforce geregeld. Met een paar Excel-sheets voor de belangrijkste contacten bijvoorbeeld. Je mist dan de mogelijkheden om veel meer te halen uit je marketing-inspanningen. We geven je vijf redenen om je marketing vanuit Salesforce te organiseren:

  1. Single Source of Thruth

Je klantdata, maar ook die van andere relaties, moeten actueel zijn. Het AVG verplicht ons daartoe. Dat lukt je alleen met een centrale database die geldt als de bron van waarheid, de single source of truth. Versie 3, 4, versie oud, versie nieuw, deze niet gebruiken, weten we het nog? Allemaal losse bestanden met klantdata waarbij we grote fouten hadden kunnen maken door net de verkeerde aan te klikken. Daarnaast kun je bestanden hebben ondergebracht bij verschillende clouddiensten en dat is ook een risico. Een database die leidend is en altijd de bron van waarheid is die van Salesforce.

  1. Marketingtools

Je kunt ervoor kiezen om je Salesforcelicentie uit te breiden met tools om marketingcampagnes op te zetten. Pardot bijvoorbeeld is speciaal voor business-to-business waarbij je prospects kunt indelen in: ‘hoe goed past de prospect bij mijn onderneming’ en ‘hoe kansrijk is de prospect als mogelijke klant’. Via e-mail kun je de communicatie in campagnes afstemmen op de prospect. Voor B2C ondernemingen is er Marketingcloud; een verzameling tools die communicatie met je klant makkelijker, meer verbonden en inzichtelijker maakt. Zo heb je E-mail Studio, Journey Builder om een klantreis te ontwerpen op basis van interactie, Advertising Studio, Social Studio en Mobile Studio. Daarnaast Data Studio, om data te verrijken met data van andere bronnen, Interaction Studio om klantervaringen realtime te visualiseren, Datorama waarmee je marketingbeslissingen en investeringen kunt monitoren en Customer 360 Audiences, waarmee je data kunt activeren vanuit het Customer Data Platform.

  1. Opt-in of opt-out

De aanmelding of afmelding van een klant (of andere relatie) voor e-mailcommunicatie is belangrijk. De communicatie moet gewenst zijn en die aanmeldgegevens moet je per contact kunnen overleggen. Met meerdere databestanden en verouderde databestanden gaat het vroeg of laat mis. Je hebt één database nodig waarbij opt-in en opt-out goed is geregeld.

  1. Public Relations

Salesforce is niet gespecialiseerd in pr, maar je kunt je data er goed in bijhouden. Denk aan de gegevens van je persrelaties, uitgebreid met een veld waarin details van eerder contact is beschreven en een link naar publicaties van de journalist of blogger. Ook de opt-in/ opt-out status voor e-mailcommunicatie kun je prima bijhouden en contacten kun je samenvoegen tot een verzendlijst voor berichten. Vermeldingen op Social Media kun je volgen en analyseren met Social Studio.

  1. Data

Onze inspanningen in online marketing willen we efficiënt uitvoeren met een uitstekende return on investment. Met de data die we hebben vanuit Salesforce, de tools om deze te analyseren en te visualiseren en de middelen om ze effectief in te zetten haal je meer uit je marketing-euro.